Stațiunea Băile Herculane
Situata in partea de sud-est a judetului Caras-Severin, pe ambele maluri ale râului Cerna. Orasul este situat la 5 km de drumul national DN 60 si de calea ferata internationala Viena-Budapesta-Belgrad-Orsova. Aeroporturile cele mai apropiate se afla la Caransebes (70 km), Craiova (160 km) si Timisoara (17 km)
Statiunea balneoclimaterica Bãile Herculane este cea mai veche din tara si una dintre cele mai vechi din lume datand de pe vremea razboaielor romanilor cu dacii. In urma cercetarilor arheologice, imparatul roman Traian este considerat ctitorul acestor bai romane. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare, in special lui Hercules, considerat protectorul statiunii. Incepand cu anul 1718, austriecii au reconstruit si modernizat baile din statiune, precum si baile de acces, edificiile primind amprenta unui stil baroc.

Statiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul orasului. Multiplele mijloace de recreere si divertisment – restaurant, baruri, terase de vara, bazine de înot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii în statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie în plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane.
Atracții turistice din Baile Herculane:
– Muzeul Nicolae Cena. Sint expuse relicve din perioada romana descoperite intimplator sau prin sapaturi in zona Podul Rosu unde se gasea o parte a castrului roman. Obiecte sau podoabe arheologice descoperite in Pestera Hotilor sau Valea Cernei.
– Muzeul Nicolae Cena. Sint expuse relicve din perioada romana descoperite intimplator sau prin sapaturi in zona Podul Rosu unde se gasea o parte a castrului roman. Obiecte sau podoabe arheologice descoperite in Pestera Hotilor sau Valea Cernei.
– Parcul Szelecs – cel mai frumos parc natural in perioada austro-ungara.
– Statuile din centrul istoric al statiunii
– Strandul termal Hercules din Parcul Vicol
– Strada Zavoiului pentru plimbari .
– Arborele Seqoia din Parcul Central
– Zona Roman – Cascada
– Pestera Hotilor
– Gradina botanica din Parcul Central unde de remarcat sint arborele Seqoia adus din Canada 1825, dudul pletos originar din China, magnoliile, arborele de Tisa.
– Izvorul de apa plata – pentru aductiune si captare izvorului , austriecii au sapat un tunel pina in peretele Crucea Alba din Domogled.
– Biserica Catolica
– Biserica Ortodoxa
– Chioscul Apolo de linga podul din centru facut pentru regina Maria.
Satul Pecinisca aflat pe partea dreapta a riului Cerna chiar la intrarea in statiune.
Monumente arheologice din Baile Herculane
Baile romane, cu basorileful lui Hercules, pe malul Cernei la cca 400 m mai sus de Biserica romano-catolica. Pe stinga drumului se vad resturile unui apeduct roman, iar mai sus bazinele romane; ruinele statiunii termale romane; tabule votive; podul de piatra de pe raul Cerna din centrul istoric al statiunii; pestera Hotilor, cu urme de cultura materiala din Paleolitic, Neolitic, Epoca Bromzului si a Fierului.
Monumente arhitectonice din Baile Herculane
- Gara CFR Baile Herculane (cladirea) construita de austrieci in stil baroc (1866)
- Complexul balnear din Sec. XVIII – XIX cuprinzind : Baia Horia, Pavilionul cu baile Crisan.
- Podul cel mare peste Cerna.
- Biserica Catolica 1838
- Biserica Ortodoxa din secolul al XIX-lea
- Statuia lui Hercules.
- Bustul Generalului Dr. Vicol, opera sculptorului Dumitriu Birlad din fata parcului.
- Basorelieful lui Hercules de pe malul Cernei.
- Statuia lui hercules turnata in bronz, datand din 1847
- Cladirea Cazinoului 1862, azi muzeu al statiunii
Intreaga portiune de cladiri cuprinsa intre Biserica romana-catolica din capatul de sus al Pietii Hercules pina la Biserica Ortodoxa din capatul de jos al Parcului Central ( Parcul Szelecs ) pe ambele maluri ale Cernei si podurile din aceasta zona sint declarate Rezervatie de Arhitectura UNESCO . Aceasta zona face parte din patrimoniul istoric al statiunii si nu numai.
Izvoare termale
• Izvorul Crucea Ghizelei – a fost forat in anul 1970 pana la o adancime de 1210 m si este situat la 6 km nord de statiune. Acest izvor alimenteaza strandul termal de la 7 Izvoare.
• 7 Izvoare Calde – este alcatuit din trei izvoare calde si patru izvoare termo-minerale. Prima grupare de izvoare nu sunt utilizate in prezent, iar cea de-a doua grupare de izvoare este situata in aval la cateva sute de metri fata de primele trei izvoare, fiind captate intr-un bazin in care se fac bai in aer liber.
• Izvorul Scorillo – a fost forat in anul 1970. Curiozitatea acestui izvor o reprezinta faptul ca apa iese din granit. In prezent acest izvor nu este utilizat.
• Izvorul Hercules I – se afla in spatele hotelului Roman, iese la suprafata dintr-o pestera de calcare avand debitul cel mai mare dintre toate izvoarele. El alimenteaza Baile Romane din hotelul Roman, Baile Neptun si Strandul Termal din centrul statiunii.
• Izvorul Hygeea (48°C) – se afla mai jos de hotelul Roman intr-o incinta zidita, impreuna cu izvorul Hercules II. Este utilizat in cura interna pentru afectiuni digestive si urinare, apa acestui izvor este asemanatoare cu apa de la Olanesti, Slanic Moldova, Karlovy Vary, etc.
• Izvorul Hercules II – partial secat are totusi o captare artificiala care provine din izvorul Despicatura.
• Izvorul Despicatura – se afla la aproximativ 100 m de hotelul Roman, ivindu-se din doua puncte diferite in pestera de la Despicatura, care au fost captate intr-un baraj de beton in interiorul pesterei, de unde apa era pompata in conducte.
• Izvorul Apollo I – este captat din incinta bailor Apollo printr-un put de 7 m adancime care pana la deschiderea izvorului Apollo II era ca o fantana arteziana.
• Izvorul Apollo II – a aparut cu ocazia sapaturilor la fundatia restaurantului Grota Haiducilor in anul 1972. Acest izvor alimenteaza baia Apollo.
• Izvorul Diana I si II – au fost captate intr-un put colector si conduse pe conducte pana la baile Diana pe care le si alimenteaza.
• Izvorul Diana III – a fost forat in anul 1958, are un debit scazut. Se foloseste pentru tratarea gastritelor hipoacide, colecistite, hepatite, diabet, intoxicatii, constipatii, urticarie, bronsite, sinuzite, etc.
• Izvorul Neptun I – a fost forat la o adancime de 277 m, datorita presiuni a fost colectat intr-un turn ridicat aproape de hotelul Hercules. Apa sa se utilizeaza la baia Neptun si hotelul Roman.
• Izvorul Neptun II – i se mai spune si izvorul de stomac fiind utilizat in vindecarea gastritelor, constipatiilor, diabetului, etc. dar este contraindicat in vindecarea ulcerului gastric si duodenal, stomacul operat, tuberculoze si neoplasm.
• Izvorul Neptun III (54°C) – i se mai spune si izvorul de ochi se afla situat langa hotelul Hercules, este folosit pentru tratarea blefaritei alergice, mancarime ale pleoapelor si diferite afectiuni ale ochiilor.
• Izvorul Neptun IV – a fost forat in 1968 si se afla situat langa izvorul Neptun I, iar apa lui este folosita in cure interne la baile Neptun.
• Izvorul Traian – se afla situat in zona Podu Rosu si alimenteaza cu apa termala hotelurile Diana, Dacia, Afrodita si Domogled.
• Izvorul Decebal – este forat in anul 1969 apa acestui izvor nu se utilizeaza in prezent, constituiind o rezerva pentru viitor la fel ca si izvoarele forate la fabrica de var.
• Izvorul Hebe – 41°C
• Izvorul Iosif – 54°C
TRASEE TURISTICE IN MUNTII CERNEI
- Gara CFR Baile-Herculane → Aleea-Simnicea → Culmea-Seseminului → Poiana-cu-Peri → Culmea-Mohornicului → Culmea-mare. Marcaj: banda rosie (partial). Timp: 4 ore. Caracteristica traseului : drum pe creasta, acoprit de paduri pe ultima prtiune. Lipseste apa dar exista adaposturi.
- Cartierul-Zavoi → Platoul-Coronini → Valea-Mare → Cracul-Lui-Arendasu → Poiana-Cu-Peri. Marcaj: punct galben si punct rosu (scurtatura). Caracteristica traseului este in continua ascensiune, recomandat drumetilor antrenati. Timp: 4 ore. Exista surse de apa (Platoul Coronini) si adaposturi (Poiana Cu Peri).
- Cartierul-Zavoi → Platoul-Coronini → Foisorul-Schneler → Izvorul-Munk → Grota-Cu-Aburi → Piscul-Ciorici ( Belvedere). Marcaj: punct albastru, traseul este relativ usor, exista apa. Timp: 4 ore.
Poteca Munk
Izvorul Munk
Grota cu Aburi
- Izvorul-Diana → Izvorul-Munk → Piscul-Jubiliar → Culmea-Schneler → Cracul-Lui-Arendasu. Marcaj: punct galben si banda galbena. Exista apa dar nu exista adaposturi. Timp : 2 ore.
- Izvorul-Diana → Izvorul-Munk → Piscul-Jubiliar → Piscul-Munk → Piscul Rosu. Marcaj: punct galben , banda galbena si triunghi rosu. Traseul este dificil si nu exista adaposturi. Timp : 2 ore.
- Capela Catolica → Grota Cu Aburi → Varful Ciorici → Izvorul Elisabeta → Poiana Cu Peri. Marcaj: triunghi albastru. Traseu dificil cu sursa de apa la final. Timp: 3 ore jumatate.
- Strandul termal 7 Izvoare → Cantonul Rosu → Culmea Vaii Slatina → Piatra Banitei → Poiana Culmea Mare. Marcaj: triunghi galben. Trasul relativ dificil si fara apa. Timp: 3 ore si jumatate.

TRASEE TURISTICE IN MUNTII MEHEDINTI
- Strandul Termal 7 Izvoare → Poiana Lui Roseti → Izvorul Mosului → Balta Cerbului. Marcaj: triunghi albastru. Traseul este relativ usor si se parcurge in 3 ore.
- Poiana Lui Roseti → Cascada Cociu. Marcaj : punct rosu. 2 ore.
- Uzina Electrica → Cheile Saua Padina → Valea Saua Padina → La Marginea. Marcaj: banda galbena si punct albastru (prin Chei).
- Izvorul De Apa Plata → Aleea Domogled → Soseaua DN 67 → Crucea Alba → Izvorul Jelarau → La Ciucioare. Marcaj: cruce albastra. Traseul este ascendent si de parcurge in circa 4 ore. Exista apa si adaposturi.
- Crucea Alba → Grota Lui Serban → Cararea Pisicii → Varful Domogledul Mare. Marcaj: banda galbena. Traseu dificil; timp de parcurgere 2-3 ore
- Izvorul Jelarau → Varful Suscu. Marcaj : triunghi albastru. Traseul este relativ dificil, cu surse de apa si adapost si se parcurge in circa 2 ore.
- Valea Jelarau → Cabana Silvica Musuroane. Marcaj : banda albastra. Traseul este relativ usor cu adapost si sursa de apa si se parcurge in circa 2 ore.
- La Ciucioare → Varful Sulita → Ogasul Poiana Saua Padina → Valea Saua Padina → Cantonul Silvic. Marcaj: traseul nu contine marcaj turistic. Traseu usor cu sursa de apa si se parcurge in circa 2 ore.
- Cabana Silvica Musuroane → Culme Obarsia Vaii Rucar → Saua Comoristei. Marcaj: traseul nu contine marcaj turistic si se face pe un drum forestier. Exista sursa de apa si este relativ usor de parcurs acest traseu.
- Cabana Silvica Musuroane → Varful Domogledul Mare (1105 m). Marcaj: triunghi rosu. Traseul este usor in ascensiune prin padure de foioase.
- Cabana Silvica Musuroane → Cracul Radacinii Mari → Obarsia Vaii Rucar. Marcaj: banda albastra si punct rosu . Traseul este relativ usor. Sunt surse de apa si adapost in Valea Rucar (adapostul Brozba). Se parcurge in circa 1 ora.
- Liceul Hercules → Cheile Prolazului → Valea Feregari → Valea Rucar. Marcaj: punct rosu. Traseul este dur pe prima prtiune prin Chei. Exista sursa de apa si adapost la Brozba (Valea Rucar ). Se parcurge in circa 3 ore.
- Valea Feregari → Varful Cracul Radacinii Mici → Varful Domogledul Mare Marcaj: banda galbena. Traseu se efectueaza in continua ascensiune, cu sursa de apa in Valea Rucar si dureaza circa 4 ore.
- Cartierul Pecinisca → Valea Satului → Pestera Ungurului → Valea Selistei → Creasta Cocosului. Marcaj : cruce galbena. Traseul este relativ usor, cu surse de apa si se efecueza in circa 4 ore .